Diensten

Advies over energiebesparende maatregelen

Isoleren is één van de beste manieren om energie te besparen. Het (extra) isoleren van de gebouwschil biedt verschillende voordelen. Naast het verlagen van het energieverbruik en daardoor de energiekosten verhoogd het namelijk ook het comfort van de binnenruimte. Een koude vloer isoleren voelt daarna veel prettiger aan en het vervangen van enkel- of dubbelglas door isolatie- of triple glas kan koudestraling en tochtverschijnselen aanzienlijk verminderen. Een ander voordeel bij het verbeteren van de thermische isolatie van de gebouwschil is dat het benodigd verwarmingsvermogen minder wordt waardoor bijvoorbeeld een nieuwe (hybride) warmtepomp met een kleiner vermogen (lagere investering) kan worden uitgevoerd. En tot slot heeft aanvullende isolatie meestal ook een verhoging van het rendement van je cv-ketel of warmtepomp tot gevolg omdat de cv-watertemperatuur minder hoog hoeft te worden ingesteld. Dit verlaagd de energiekosten nog verder.

Groenbewoond kan je adviseren over de meest geschikte isolatietechnische ingrepen en berekenen wat de kostenbesparing en terugverdientijd zal zijn.

Advies over duurzame energietoepassingen

Groenbewoond heeft diepgaande kennis over zonnepanelen, zonnecollectoren (ook PVT), warmtepompen, hout- en pelletgestookte toestellen, energieopslagsystemen en laag temperatuur afgiftesystemen. Vaak worden er in een duurzaam gebouw of woning combinaties van deze systemen toegepast. Een goede afstemming en samenwerking van deze systemen verhoogd de efficiency en het comfort en verlaagd het energieverbruik. Hoewel de wat kleinere installateurs vaak prima bovengenoemde systemen kunnen installeren ontbreekt het hen vaak aan diepere technische knowhow waardoor sommige producten niet altijd optimaal worden ingepast in de totale installatie. Groenbewoond kan je helpen om een goed afgestemd ontwerp te maken inclusief technische berekeningen die nodig zijn voor een juiste dimensionering van het totale systeem.

Advies over het toepassen van biobased materialen

Gebruik maken van hernieuwbare grondstoffen is essentieel om op een duurzame manier met de aarde samen te leven. Het toepassen van biobased materialen in de gebouwde omgeving gaat echter veel verder dan alleen het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Deze producten dragen ook bij aan een gezonder binnenklimaat en ze presteren vaak veel beter dan synthetische alternatieven. Groenbewoond kan je adviseren over het toepassen van biobased materialen en welke gezonde alternatieven er zijn voor synthetische (bouw)producten.

Advies over dampopen, dampremmend en dampdicht bouwen

Dampopen, dampremmend en dampdicht bouwen zijn verschillende bouwmethoden die een grote invloed hebben op de vochthuishouding in constructies. De ene bouwmethode is niet noodzakelijk beter dan de andere. Ze hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. Het is vaak ook prima om een combinatie van verschillende bouwmethoden in een woning of gebouw toe te passen. Een EPDM- of groendak vraagt bijvoorbeeld om een dampdichte dakconstructie, dat prima samen kan gaan met een dampopen gevel.
Om een bepaalde bouwmethode toe te passen moet de constructie aan een aantal voorwaarden voldoen. Groenbewoond kan je adviseren en ondersteunen met technische berekeningen om de beste keuze te maken in jouw specifieke situatie.

Meten van elektromagnetische velden en advies om stralingsinvloeden te beperken

Elektromagnetische velden (EMF) kunnen een nadelige invloed hebben op het menselijk lichaam. De ene persoon is er gevoeliger voor dan de andere maar gevoelig of niet, het is gezond om in een zo natuurlijk mogelijke omgeving te verblijven met zo weinig mogelijk invloed van elektromagnetische velden. Groenbewoond kan deze velden in en rondom je woning meten en advies geven hoe bepaalde elektromagnetische invloeden verminderd kunnen worden.

Bouwaanvraagberekeningen

Voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor nieuwbouwwoningen (ook tiny houses) zijn de volgende berekeningen verplicht:

– Bouwbesluitberekeningen
– BENG berekening
– MPG berekening

Groenbewoond kan alle verplichte bouwbesluitberekeningen voor je verzorgen. Dit zijn:
oppervlaktetoets, daglichtberekening, spuiventilatieberekening en ventilatieberekening.

Warmteverliesberekening

Met een warmteverliesberekening krijg je inzicht in het benodigd verwarmingsvermogen voor een gebouw of woning. Hiermee kun je een warmteopwekker zoals een warmtepomp selecteren die goed op de warmtevraag is afgestemd. Hierdoor weet je zeker dat het vermogen van deze opwekker niet te groot en niet te klein is. Met een te klein vermogen krijg je het niet comfortabel warm als het buiten heel koud is en een overgedimensioneerde warmteopwekker met een te groot vermogen vraagt vaak een onnodig grotere investering en soms ook meer plek vanwege de onnodig grotere afmetingen.

Ventilatieontwerp

Groenbewoond heeft veel ervaring met het maken van ventilatieontwerpen – voor zowel woningen als grote gebouwen – en kan je adviseren over wat voor ventilatiesysteem het beste kan worden toegepast in jouw specifieke situatie. Ook kan een ontwerp worden gemaakt hoe dit systeem het beste kan worden uitgevoerd. Ben je handig, dan kan je zelf aan de hand van dit ventilatieontwerp het systeem monteren. En anders kun je dat een installateur laten doen.

Ontwerp drinkwater, afvalwater en regenwaterafvoer- en recyclingsystemen

Naast de verwarmings-, koelings- en ventilatie-installatie kan Groenbewoond ook het drinkwater-, afvalwater- en regenwaterafvoer- en/of recyclingsysteem ontwerpen en dimensioneren. Mocht je regenwater willen opslaan, filteren en hier vervolgens drinkwater van willen maken, dan kan Groenbewoond je precies vertellen wat je allemaal nodig hebt om dit te doen.

Tiny House ontwerp en advies

Ik kan je helpen bij het realiseren van Tiny Houses door middel van een ontwerp en/of advies op maat. Voor meer informatie, ga naar www.mytinyhome.nl