In sommige gevallen, zoals bij de aanschaf van zonnepanelen, kun je goed volstaan met advies van de leverancier zelf. Wil je echter meer inzicht in combinaties van duurzaamheidsmaatregelen en welke combinaties het meest rendabel zijn dan ben je hier aan het goede adres. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp, en mogelijk een thuisbatterij erbij. We laten je precies zien wat de beoogde aanpassing aan kostenbesparing oplevert met het verstrijken van de tijd, en wanneer je de investering hebt terugverdiend. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de salderingsregeling die langzaamaan wordt afgebouwd.
Bij warmtepompen en andere installatietechnische producten komt er ook een ander aspect om de hoek kijken. Leveranciers vertellen je vaak vooral de voordelen en schetsen soms een beeld waarin hun product ideaal inpasbaar is maar waarbij informatie uit het volledige plaatje wordt weggelaten. Het beeld wat geschetst wordt is niet altijd objectief. Groenbewoond heeft geen belang bij de verkoop van een product en is daardoor onafhankelijk. Omdat ik al veel producten en toepassingen grondig met elkaar heb vergeleken kan ik je mogelijk alternatieven adviseren die goedkoper en/of beter toepasbaar zijn. Hierdoor kun je vaak een veelvoud terugverdienen in vergelijking met de gedane uitgave voor mijn advies.
Hoewel bovengenoemde tools vrij handig zijn, blijft het inzicht die je er door krijgt toch enigzins beperkt. Er zijn tal van variabelen die gebruikt worden voor verduurzamingsberekeningen. De meeste online tools geven geen zicht op deze variabelen waardoor het gissen blijft hoe de berekening is opgezet. Groenbewoond is hierin transparant; voor de duidelijkheid laten we niet alle uitgangspunten zien op het resultaatblad wat aan je wordt overhandigd maar indien je hier inzicht in wil dan overleggen we deze graag. Ook is de rekentool van Groenbewoond zo opgezet dat een combinatie van verduurzamingsopties ook gezamenlijk wordt doorgerekend. Zo kan een PV-installatie met een overschot aan opgewekte energie een lage terugverdientijd geven, evenals een maatregel waarbij je een hybride warmtepomp naast je huidige CV-ketel installeerd. Maar pas je ze gezamenlijk toe dan kan dat de terugverdientijd van beide systemen aanzienlijk verkorten.
Daarnaast laat ik je ook zien hoe je een lening zo kunt afstemmen op je investering dat je maandelijkse aflossing lager is dan je maandelijkse energiebesparing. Hierdoor ga je er maandelijks financieel op vooruit in vergelijking met je huidige situatie.
De energiecrisis van afgelopen jaren, met de daarbij flink gestegen energieprijzen, heeft ervoor gezorgd dat verduurzaming een stuk interessanter is geworden omdat de investering nu veel sneller wordt terugverdiend. Nu de overheid in 2023 een prijsplafond heeft ingesteld op de energiekosten is verduurzaming nog steeds rendabel, alleen iets minder sterk. Voor energiebespaarberekeningen hanteerd Groenbewoond als uitgangspunt dat de tarieven van het prijsplafond de komende jaren wordt doorgezet. Het blijft natuurlijk gissen naar wat de energietarieven in de toekomst zullen doen. Aangezien Groenbewoond inschat dat vanaf 2024 de energietarieven gelijk of hoger zullen zijn dan de huidige energietarieven, zal een gemaakte energiebespaarberekening in bijna alle gevallen alleen maar gunstiger uitvallen.
Jazeker. Er zijn tal van fondsen en leningen beschikbaar waarbij je met een lage rente geld kunt lenen. In sommige gevallen zelfs met een rentetarief van 0%. Met een maandelijkse aflossing betaal je deze lening terug. Als je slimme investeringen doet om te verduurzamen, kan de maandelijkse besparing op je energiekosten groter zijn dan de maandelijkse aflossing van je lening. Hierdoor wordt je na het uitvoeren van de verduurzamingsmaatregelen er financieel al meteen elke maand beter van.
Daarnaast stijgt ook je huis in waarde door de aanpassingen die je doorvoerd. Ga je je huis verkopen voordat een energiebespaarlening volledig is afgelost, dan kun je na de verkoop met de meerwaarde van je woning de lening volledig aflossen. Groenbewoond kan je adviseren over mogelijke fondsen en leningen, en wat mogelijke verduurzamingsmaatregelen opleveren voor de looptijd van de lening en daarna. Zo kan eerst het plaatje kloppend worden gemaakt waarbij je maandelijkse besparing groter is dan de maandelijkse aflossing van je lening, voordat je de maatregelen ook daadwerkelijk uitvoerd of laat uitvoeren.